1993 köpte jag min första hund Chlea en blandning mellan labrador, golden och irländsk setter. En underbar hund – en änglahund på alla sätt – vänligheten själv.

Jag började med agility och tränade och tränade och tyckte det var kul. Sen fick Chlea valpar, pappan var en fin labrador. En av valpköparna, Anja med tre aktiva döttrar tränade också agility och när valparna var 18 månader så började vi alla tävla. Jag hade även Chleas valp Robin kvar. Så vi började hösten 1996 att tävla agility inom närområdet. Anjas valp Nelson tävlades till en början av döttrarna men med tiden blev det Anja som fick ta över eftersom tjejerna hellre var i stallet. Året var nog 1998 tror jag. 1999 tävlade jag mitt första SM med Chlea, sen har det rullat på, har tävlat SM med Chlea eller Robin både lag och individuellt 1999-2004. Fast 2003 var det Tobbe som tävlade SM då jag var gravid under kvalåret och Victor var 4 veckor när SM gick. (Chlea blev nästan 15 år)

2002 köpte jag min första renrasiga labrador, en helt galen labbetik från jaktlinjer, hon jagade inte i skogen men hon var skarp, hon och duktig. Hon kunde när jag gjorde rätt, konkurrera med border colliesarna i fart. (på den tiden gick dom inte lika fort som idag) Hon låg högt upp i listorna och vi kvalade till SM första gången 2006, tror det var 2012 som vi gjorde vårt sista SM tillsammans. 2007 blev det SM -silver med laget Non Stop och 2008 SM-guld med laget Non Stop. Ida rev sällan hinder eller gjorde fel, hennes stora problem på agilitybanan var föraren (jag) om inte kunde hantera en så snabb hund. Hon var fantastisk – Super-Ida!

2007 kom Hugo till våran flock också labrador en långbent hund med ”fjädrar” i benen. Han kan hoppa högt, han kan byta riktning i luften utan att sätta ner en tass i marken. Han är enormt rolig! Hugo springer så fort föraren vill att han ska springa, han har inte mera bråttom – vem har sagt att det ska gå på tid?
Men tiden har i princip alltid räckt ganska långt ändå!
Tre topp 10 placeringar på SM individuellt och silver i lag med Svarta Snabba S… är den största vi gjort genom åren. Jag valde att tävla mitt sista SM individuellt 2015 och med laget 2016.

2009 kom den första spetsen till vår familj, Robin hade gått ur tiden 15 år gammal och vi saknade en ljus hund… Carro Mähler hade försökt sälja Flinga till oss tidigare, men då ville vi inte ha fler än fyra hundar, ja vi hade ju Tobbes jakthundsblandning Rex också. Tobbe pratade om att skaffa katt, men jag vägrar. Inte ett djur som man måste ha vakt åt i sitt eget hem om man åker bort. Så vi kompromissade och köpte Flinga på halvfoder. Så himla söt – men så galet egensinnig. Hon kör sitt race och det kommer hon att göra så länge hon lever! Hon tävlar agility i klass II med Johanna. Men hon springer bara fort på en agilitybana om det är publik så det är ganska svårt att träna en hund som går sakta sakta på träning och springer som en galning på tävling om det är publik. Som på Doggycupsfinalen i trädgårdsstan i Göteborg för några år sedan, Flinga la in högsta växeln och sprang, publiken stog i mängd precis intill ringbandet. Flinga tog nog närmare 30 hinder på den rundan, nån tunnel blev det många gånger… Lilla tokstollan!

2012 kom Tuffie in i mitt liv, hon ÄR Tuff – hon har bråttom! Hon är Hugos motsats, liten, snabb, hoppar snävt och struntar fullständigt i om bommarna flyger – hon ska fram – det går på tid!!!
Det jag la energin på från början var kontaktfält och slalom så klart – mitt älskade slalomhinder – undrar hur många timmar av mitt liv jag har tränat slalom med hundarna? Kontaktfält 2+2 är det som Tuffie kan och det kan hon bra. Även slalom är hon bra på, men hon har mycket kvar att lära när det gäller att hoppa och springa fort. Men hon är grundtränad inom agility och Johanna tävlar henne riktigt bra. Tuffie har fått två kullar valpar första hösten 2014 och andra sommaren 2017, båda hos uppfödaren Conovers i Valbo.

2013 så fick Flinga sin kull valpar hos Cefeus i Hudiksvall, Tobbes hund Rex var då 15 år och Tobbe bestämde sig för en valp i kullen och det blev Multi. Multi är en vacker och träningsbar hund. Han är rolig och glad gillar brudar! Helst sitter han på en stol i köket och håller koll på matbordet.

Oktober 2014 när Rex var dryga 16,5 år så var hans tänder så dåliga och hans ålder tagit ut sin rätt och Ida 12,5 år hade haft problem med njurar och bakdelen en tid fick akut problem med njurarna och båda fick somna in dagarna efter varandra – oj så tyst det blev hemma, ingen arg Ida som höll flocken i ordning, ingen Rex som vaktade huset från främmande människor och felplacerade soptunnor…

Nu är det sommaren 2017 och fjärde labradoren har kommit in i våra liv, det är ”Blixten” Tuffies valp, han är 12 veckor och jätte duktig och fin. Just nu tränar vi mest inkallning och flockliv. Han sköter sig exemplariskt – så klart!

1996 – 2016 har all min fritid varit agility – träning, tävling, motion, promenad, löpband, vattentrask, varierad träning, specifik sväng-träning, kontaktfältsträning, slalomträning, start-träning, sjukgymnast, rehab, förebyggande, pilatesboll – allt har kretsat runt hundarna och agility.
Vi har tävlat från Malmberget i norr till Sydöstra Skåne i söder, deltagit i SM 1999-2016 (ej 2004 då Robin var kvalad men inte i skick längre och 2005 då Ida inte var i klass III ännu). Men oj så kul jag har haft!

Nu tränar och tävlar vi bara lite, när vi har nån ledig helg. Men det är inte så ofta, så i år blev det sommarcup i Tierp deltävling 2 och Hugo åkte på U-SM med Kristin från Gävle.
Allt har sin tid!