Tuffie – just nu bäst!!

Lördag 11 oktober var det dags för ännu ett försök med viltspårsprov öppenklass.
Denna gång hos Lisbeth Bodén i Forsmark.

Lisbeth som dömt både anlagsprovet och första öppenklassen där det blev första pris med HP!!

Så det är klart att jag väljer att försöka gå för championat hos henne – och som vi gjorde det!

Äntligen har jag börjat få koll på linan och hundkontakten. Tuffie har bråttom, söker högt som en retriever ska. Jag känner direkt på linans spänning om hon har spåret, hon tappade det lite i återgången och då stannade jag bara lugnt och väntade ut henne när hon ringade och hittad det igen, när hon hittar det så drar hon iväg så jag känne mig som en sån där tecknad figur som liksom flyger ur bild smiley.
Det kändes som att även jag börjag få koll på det här nu!
Tuffie var så klart helt grym! Hon går ett öppenklass spår fort och fint, tog ca 14 minuter den här gången.
Man börjar i en ruta, så man vet inte var spåret börjar, lite mera verklighetstroget liksom. Men Tuffie hittade det direkt! Sen bar det iväg liksom! Över stock och sten, under grenar, genom allt möjlig terräng som man kan hitta i dessa Nord Uppländska skogar, i slutet av spåret är det skott (jägaren ska skjuta rådjuret liksom) Tuffie reagerar inte på skott alls mer än att hon funderar på om det kommer en dummies eller hur det nu var… – Bästa hunden!!

Även denna gång gick hon så grymt bra att domaren gav oss 1:a pris och HP, sen kan det vara så att domar gruppen som granskar kan tycka att 14 minuter gick för fort, så vi kan bli av med HP:t men det är inget jag kan påverka. Vi får se när det kommer ut på hunddata vad det blev.


Så nu kan bästa Tuffie titulera sig Svensk Viltspårschampion! smiley
Jag är helt medveten om att det är det enklaste championatet att ta, men för min del är det väldigt kul eftersom jag vågat prova något nytt och det är värdefullt att kunna spåra vilt för oss som bor på landet.