Det har blivit tradition att åka till Åland och tävla!

Sedan 2006 har jag varit på tävlingarna i Eckeröhallen i januari varje år.

2006 skulle Ida fylla fyra år ett par veckor efter tävlingarna, hon gick i klass 3. Jag minns inte riktigt hur det var, men jag tror vi kom runt felfritt i något lopp, för jag har för mig att vi deltog i landskampen Sverige – Finland som arrangerades på den tiden. De med bäst resultat fick delta.

2007 gjorde vi ett nytt försök, underlaget är så bra och tävlingarna är så väl arrangerade så många återkommer! Resultaten är inget jag lagt på minne.

2007 var jag även till Åland i maj, jag minns att Ida var pigg och lite svår för mig att styra, inga framgångar. Men trevligt sällskap av Eva-Marie & Piraya var det!

2007 blev det Åland i september också, denna gång med Sven & Flax. Det var utställningar i hallen så agilityn fick en liten ruta i ena hörnet. Men det gick bra. Det var knappt 10 starter i vår klass och Sven & Flax vann två av tre lopp, de tredje diskade dom sig i för Sven glömde banan, så där lyckades Ida & jag vinna!! Det var en hoppklass som skulle med då tidens finska regler gett Ida ett cert och Finskt agilitychampionat, men FKK strulade och ville inte ge mig det för att Ida vunnit hoppklass. Vilket inte spelade roll enligt den tidens regler. Men tiden gick utan championatet…

2008 blev det åter igen Åland, Victor fick åka med, vi drog iväg med tidiga båten på fredagen och hann med bad i Mariehamn på fredagen vilket var mycket uppskattat. För övrigt är Eckeröhallen är ”barn-vänlig” så det funkade bra! Något felfritt lopp blev det, men inget att skryta med

2009 åkte jag till Åland med två hundar! Hugo som tävlade hoppklass 2 & agility 1 hemma fick tävla i klass 1 i Finland, då dom med den tidens regler inte hade hoppklass. Det fanns agilityklass med eller utan balanshinder…

Ida lyckades jag fixa 2 felfria lopp med, det var nog vårt bästa resultat på Åland hittills.

Lilla Hugo, knappt två år fick göra två lopp på lördagen och ett på söndagen, han lyckades med bedriften att sätta alla felfritt!! Vilket gav honom uppflyttning enligt finska systemet, hemma hade vi redan 2 pinnar i agilityklass 1 men det går inte att blanda Svenska och Finska uppflyttningspinnar. Så mycket glad var jag när vi kunde lämna Åland med ett uppflyttnings certifikat och på nästa Svenska tävling kunde starta i klass 2.

2009 – Majtävlingen – Zorro cup!

Ida vann en agilityklass – ÄNTLIGEN skulle vi kunna få ut championatet!!
Egentligen kom hon oxå på delad första plats i en klass till, men det blev omlopp och jag valde att ”köra bort oss” eftersom vi redan hade en vinst och den andra med ”långsam” BC ”behövde” vinsten!

Nu startade jag om fajten med FKK för att få ut championatet…

Hugo som blivit uppflyttad till agility 2 på januaritävlingen på Åland tävlade i klass 2, han hade 2 svenska uppflyttnings pinnar och målet var att fixa ännu en uppflyttning på Åland. Det var tre lopp på lördagen och ett på söndagen! Vi fick till uppflyttnings placering i två av tre lopp, det stog ca 5 cm vatten på så gott som hela planen, så Hugo missade en balansuppfart efter att språnget innan landat i en stor vattenpöl och tappat koncentrationen. Så allt hängde på att fixa den tredje uppflyttnings placeringen på söndagen och det gjorde vi!

Helgens resultat blev 3 vinster och en 2:a plats! (var ca 10 starter) Hugo blev uppflyttad till klass 3 och åkte även denna gång hem med uppflyttnings certifikat och han vann även Zorro cup 2009!!

2010 – 5 året Ida tävlade på Åland! Vi gjorde vår bästa placering, 5:e plats i den konkurrensen! Finnarna springer med sina hundar som dom var jagade! Många diskade så klart bort sig, men Ida och jag fixade felfritt och det var vi glada för!

Hösten 2010 blev det klart, Ninna Lindholm från Åland hjälpte mig med kontakten med FKK. Dom ville ha kopia ur tävlingsboken för att kunna lämna ut championatet… kanske kunde sagt det lite tidigare än ett år efter man skickat in ansökan andra gången… men inskickat blev det och championatet kom.
Förvånad blev jag!! Ida blev Finsk Hoppchampion från vinsten i september 2007 och Finsk agilitychampion från vinsten i maj 2009! Så nu har hon två finska titlar oxå helt enligt deras system – tack för det FKK – även om det tog lite tid!!

2011 – Hugo fick ensam åka med till Åland, vi inledde med ett hopplopp där jag klantade lite så han blev osäker på slalomingången, men resten gick såå bra! Vi fick en tid trots strulet som blev 1,5 sekunder efter Flax, som gjorde ett ”vanligt-Flax-lopp” riktigt nöjd var jag!

Sen var det agilityklass, vi började bra, men sen hade han glömt allt vi tränat på när det gäller balansbommen så han fick gå upp igen… A-hindret gick bra så även gungan, även om han hade lite bråttom där ifrån… och fick gå upp igen…

Dagens andra hoppklass så var Hugo lite trött efter en heldag i hallen. Farten var inte den bästa, men vi gick felfritt inom referenstiden och det blev en 11:e plats av 13 felfria…

Söndagens klass var agility, finsk domare och riktigt klurig och fartig bana. Tyvärr rev Hugo ett hinder, tror att han slog i stödet. Sen gjorde han ett ”Hugo – flyg hopp” över sista hindret i ett staket, där han missbedömde vinkeln lite och lättade så han även hoppade lite över ena stödet… Den typen av hopp tar lite för lång tid! Stolliga hund!!! Men banan var svår och många diskade, så med 5 fel och dålig tid (inom referenstiden) så kom han på 12:e plats. Trots uteblivna resultat så är jag som vanligt mycket inspirerad att träna efter en helg på Åland!

Helgens roligaste var ”Sveriges framtid i small” Bollnäs-Jocke som fixade två cert, ett i hopp med sin egen Amiga och ett i agility med Monicas Viggo! Efter certen (på två andra placeringar) med båda slog han till med en vinst per hund oxå! Så kul att det fanns en svensk small-förare som kunde ge finnarna en match! Jag hoppas verkligen att han toppar formen med dessa hundar till årets landslagsuttagning och gör det bra där! Han är så fantastiskt duktig den killen!! Ska bli kul att se hur det går framöver!